DoxPress

BBC despre INTERNETUL LUCRURILOR

leave a comment »

Citez>BBC despre INTERNETUL LUCRURILOR « Saccsiv’s Weblog:

Din ce in ce mai multe obiecte isi fac aparitia pe web
Jeans with a RFID tagCum ar fi daca noii blugi pe care i-ai cumparat ti-ar actualiza locatia din profilul Twitter in timp ce traversezi Podul Londrei?
Pare exagerat, dar e posibil – daca imbracamintea iti este echipata cu un dispozitiv de identificare prin frecvente radio (RFID) de dimensiuni infime, locatia ta poate fi determinata fara sa stii.

Cipurile RFID folosesc unde radio pentru a transmite date catre un receptor – ce in schimb poate fi conectat la web.

Aceasta tehnologie este doar una dintre modalitatile curente prin care obiectele fizice isi pot face prezenta online – un concept numit „internetul lucrurilor”, prescurtat de cei din domeniu IoT.
Se va ajunge la asta cand nu numai PC-ul, tableta si telefonul se pot conecta la web, dar si masina si casa ta, sapca ta de baseball, chiar si oile si vitele dintr-o ferma.
Facand tranzitia de la IPv4 la IPv6, ce va permite 340 de trilioane de trilioane de trilioane de adrese, din ce in ce mai multe obiecte vor fi reprezentate pe web.
Imobile si masini inteligente cu adrese IP alocate deja fac orasele mai inteligente – si in curand, ar putea sa urmeze planeta.
Elderly people and carer in Bolzano, Italy„Un oras tipic intr-un viitor in care IoT ar fi implementat total ar fi un loc in atmosfera matrix-ului cu camere inteligente pretutindeni, detectoare si neurosenzori noninvazivi ce iti pot scana creierul in fiecare strada,” spune Rob van Kranenburg, membru al grupului de specialisti IoT ai Comisiei Europene.
In Italia, persoane in varsta au senzori montati in case pentru monitorizare
Poate ca aceasta viziune nu se poate realiza decat dupa ani, dar unul cate unul, orase „mai inteligente” incep sa se dezvolte.
Oportunitati nelimitate
Adeptii IoT sustin ca interconectivitatea permite localizarea si monitorizarea oricui, oriunde si oricand.
„Imaginati-va un imobil inteligent unde administratorul poate stabili cati oameni sunt prezenti doar prin felul in care camerele reflecta miscarea – de pilda, prin lumini sensibile la miscare,” spune Constantine Valhouli de la Hammersmith Group, o firma de consultanta.
„S-ar putea salva vieti in cazul unei urgente.”
Dar pe masura ce din ce in ce mai multe obiecte ajung in lumea digitala, linia subtire ce separa beneficiile tehnologiei inteligente de posibilele griji privind intimitatea devine neclara.
„Dezideratul IoT se va extinde atat in scala cat si in complexitate, asteptandu-se ca sapte miliarde de oameni sa coexiste cu 70 de miliarde de masini si poate 70.000 de miliarde de ‚lucruri inteligente’, infiltrand complet viata personala,” conform lui Gerald Santucci, directorul unitatii „Enterprise Networking and RFID” a Comisiei Europene.
„In acest context, nelinistea in privinta eticii ia amploare: pana unde poate fi acceptata supravegherea? Ce principii ar trebui sa guverneze implementarea IoT?”
Camasi vorbitoare
Peter Hustinx, responsabil din domeniul protectiei datelor din Europa, e de parere ca uneori firmele nu tin seama de importanta datelor personale.
Toyota stand„Privind protectia confidentialitatii, sunt relevante multe dintre dispozitivele de monitorizare, depistare si urmarire si trebuie sa fie corespunzatoare cadrului legal al Comisiei Europene.”
Toyota Friend da posibilitatea ca masinile sa comunice cu soferii printr-o retea de socializare privata.
Cadrul legal a fost aprobat de Comisia Europeana in Aprilie 2011, si scopul este protectia confidentialitatii consumatorilor si asigurarea publicului ca obiectele conectate la web pot fi dezvoltate de industrie si achizitionate de persoane fara riscuri.
De exemplu, imbracamintea.
Anumite magazine, printre care si lantul Wal-Mart, au inceput sa foloseasca etichete RFID pentru ca angajatii sa poata verifica rapid stocul scanand produsele de pe rafturi, si tinerea lor in evidenta de la fabricare pana la livrare.
Dar sustinatorii dreptului la confidentialitate sunt ingrijorati de faptul ca un cititor RFID ar putea citi de asemenea datele de pe, de exemplu, un pasaport sau un permis de conducere al cumparatorului – ceea ce ar facilita furtul de identitate
Si desi eticheta trebuie scoasa la verificare, daca un cumparator paraseste magazinul in posesia cipului, poate fi urmarit.
O data ce eticheta e aruncata, poate fi totusi scanata pentru ca cineva sa-si formeze o idee despre obiceiurile de cumparaturi ale cuiva.
Hackerii pot de asemenea sa decodeze etichetele RFID.
Si din moment ce informatia e transmisa prin unde radio, poate fi interceptata.
Este exact ce s-a intamplat cand sovieticii au prezentat ambasadorului SUA in timpul Razboiului Rece o gravura in lemn reprezentand Marele Sigiliu continand un predecesor al cipului RFID numit The Thing.
Americanii nu l-au gasit – precum etichetele RFID moderne, functiona doar daca era activat de unde radio – permitand sovieticilor sa asculte convorbirile din biroul ambasadorului.
Smart parking graphicMai inteligent
Inca o modalitate este integrarea datelor prin incorporarea senzorilor si transmiterea datelor online printr-o tehnologie wireless de mica putere numita Zigbee.
Senzorii „informeaza” soferul unde se afla spatiile de parcare libere
IBM lucreaza la acest aspect – un proiect ce monitorizeaza mediul ce poate afecta sanatatea batranilor din Bolzano, Italia, supravegherea cu senzori inserati peste tot in casele pacientilor, eliminand orice griji pentru pacienti si familiile lor.
Senzorii monitorizeaza nivelul monoxidului de carbon, dioxidului de carbon, metanului, temperaturii si fumului si transmit informatiile ingrijitorilor prin PCuri si dispozitive mobile.
Conform lui Bharat Bedi de la laboratorul firmei din Hursley, Regatul Unit, IBM foloseste criptare pentru a proteja datele personale.
„Si sistemul are cateva functii de anonimitate – cand te loghezi, nu poti vedea numele persoanelor sau adresele exacte, aproape ca au capatat nume de cod ce au semnificatie numai pentru angajatii consiliului si rude.”
Compania spaniola Worldsensing a introdus o tehnologie bazata pe senzori similara.
Cu ajutorul unei aplicatii speciale pe telefon, soferii pot recepta date de la senzori instalati in spatii de parcare semnaland cel mai apropiat loc de parcare disponibil
„Nimeni nu se poate infiltra in sistem pentru a fura date personale – precum unde ai parcat si cat timp ai stat – folosim criptarea, si de asemenea aplicam o tehnica de decuplare ce separa informatia personala de cea pur tehnica,” a declarat directorul tehnic, Mischa Dohler.
Masini vorbitoare
Chiar si masinile devin mai inteligente.
Toyota, de exemplu, a fost dintotdeauna un pionier in telematica – iar acum colaboreaza cu Salesforce.com pentru a permite masinilor sa comunice cu soferii pe o retea de socializare privata.
Toyota Friend va functiona doar pentru masini hibride si electrice. Daca de exemplu bateria este aproape descarcata, soferul ar putea primi un mesaj pe telefon prin Bluetooth.
RFID, supermarketIntr-o demonstratie intr-un showroom din Tokyon, un proprietar de Toyota a aratat un astfel de mesaj: „Incarcarea va fi completa la 2:15 am. E in regula? Ne vedem maine.”
Magazine din toate lumea isi eticheteaza produsele cu cipuri RFID
Si masina va putea sa indice locatia sa – si astfel a soferului.
Iar aici viata privata este atacata. Ce-ar fi daca localizarea ar fi dezvaluita automat, de exemplu daca proprietarul uita sa-si modifice setarile, precum in Facebook.
Dar Tim Barker de la Salesforce.com e de parere ca n-ar necesita preocupari.
„Aplicatiile Social Enterprise asigura pentru clienti optiunea de a permite sau nu publicarea informatiilor precum locatia si ‚like’-urile, pentru a imbunatati experienta lor si informatiile pe care le primesc.”
E greu de prevazut cum vor fi adresate aceste probleme atunci cand intreaga planeta ajunge pe web.
Dar precum o spune Mischa Dohler de la Worldsensing, deja in societatea noastra digitala si high-tech, aceste preocupari in legatura cu invazia IoT asupra vietii personale oarecum trebuie privite cu scepticism.
„Este precum telefonul sau cartea ta de credit – operatorul de telefonie mobila si banca stiu mai multe despre tine decat sotia sau sotul.”
„Iar aceste date sunt mai importante decat ce marca de blugi porti sau pentru cat timp ai parcat.”
Cititi va rog si:

Written by un tânăr creştin ortodox

October 12, 2011 at 7:55 am

Leave a comment